תוכן עניינים

שתפו ברשתות החברתיות!

מגע הקסם של יעל- נבחרת הקוליק של ביוגאיה

מגע הקסם של יעל

שיחה עם יעל דימנשטיין, יועצת בנבחרת הקוליק של ביוגאיה על מגע, חיבור ונחמה כמי שמתמחה בעיסוי תינוקות. בשיחה מלאת אור ושמחה שעוברת דרך המילים יעל חושפת בפנינו את הקדם של הכלי הכה ראשוני שיש לנו ההורים- מגע.

איך הגעת לעסוק דווקא בתחום הזה? אני יעל דימנשטיין, נשואה לברק ואמא של רועי, עומר ומאיה. לפני 14.5 שנים כשילדתי את רועי, התאהבתי בהורות, כמו מרבית הנשים בחופשת הלידה שקלתי אז לעזוב את מקום העבודה, אך כמו מרבית הנשים נשארתי בה. במקביל לעבודה למדתי וחקרתי את נושא ההורות, למדתי תנועה לגיל הרך, ליווי התפתחותי בתנועה, ייעוץ הנקה, הנחיית קבוצות, גמילה מחיתולים, ייעוץ שינה, ייעוץ מנשאים וכשפגשתי בעיסוי תינוקות הבנתי מה אני רוצה לעשות כשאהיה גדולה. ב-11 שנים האחרונות, אני פוגשת בכל יום אימהות, אבות, ומשפחות שלמות. אם בסדנאות ואם במפגשים אחד על אחד. פגשתי מאות רבות של משפחות וליוויתי אותם ברגעי ההורות הראשונית שלהם.

מהניסון שלך איך אפשר להקל על קוליק? “זה מרגיש כמו צירים, מתחיל מקטן, מתגבר ומתגבר ומתגבר עד שמגיע לשיא, מתחיל לרדת ושוב. התינוק סובל, בוכה ואיתו גם אנחנו. יש לא מעט דברים לעשות כדי להקל:

1. עיסוי בכף הרגל- כף הרגל כמו מפה של הגוף שלנו. עיסוי בשקע של כף הרגל עם כיוון השעון, תקל מאוד על הבטן ותאפשר טיפול גם בזמן התקף.

2. עיסוי בבטן- כדאי לעסות כשהבטן נינוחה ולא בזמן התקף. עיסויים מסביב לפופיק עם כיוון השעון, אפשר עם יד אחת ואפשר יד רודפת יד. ממליצה לכתוב את המילה ירח (י- מימין לפופיק, ר- מעל הפופיק לרוחב ולרדת מימין, ח- מסביב לפופיק להתחיל מצד שמאל למטה לעלות, ללכת לרוחב הבטן מעל הפופיק ולרדת מימינו) גם להניח רק יד על הבטן יכול לעשות את העבודה. להחזיק את הרגליים למעלה, לא ממליצה ללחוץ על הבטן, כי זה לא נעים כשהיא כואבת, אבל סיבובים של האגן מצד לצד יכולים בהחלט לעזור.

3. מנשא- מנשא זה החיים, מעבר לזה שזה מחזיר אותם לרחם, זה מאפשר לנו 2 ידיים פנויות.

4. לערסל אותם קרוב אלינו עם הידיים. בזמן ההתקף לתת טיפה קונטרה (התנגדות) עם הידיים, לנוע במקצב קבוע (ממליצה לספור 1,2,3), להוסיף טפיחות על הטוסיק ואם יש בכי כדאי לעשות את הצליל ששש… המדמה את הרעש ברחם של משאבת הלב. על מנת שיהיה אפקטיבי, תמיד להיות בטון אחד מעל הבכי של התינוק ☺️.

אתגר בקוליק הוא באמת להחזיר שלווה הביתה, מה את ממליצה לעשות מעבר לעיסוי בזמן ההתקף? “בכי זה מנגנון הישרדותי. תינוק בוכה מפיק צליל שאף אחד לא יכול להישאר אדיש אליו (מכירים את זה כשעולים לטיסה וממש מתחננים שלא יהיה תינוק בטיסה…). כשתינוק בוכה, כל הסביבה מתערבת, כי זה מפעיל אצל כולנו את כפתור החירום. אנחנו נשמע הערות מהסביבה כמו אולי חם לו, קר לו, הוא רעב, הוא נושם ככה?! הם בלחץ גם. הסטרס גובר ואצלנו ההורים פתאום כל המגע ושפת הגוף משתנה. אנחנו מתחילים לקפץ במקום, לקפץ על כדור פיזיו, הלב פועם ואז כשאנחנו טיפה נרגעים, אנחנו לוקחים נשימה עמוקה והכל מתחיל להירגע.”

רגע של גאווה מהסטודיו?

“לסטודיו הגיעה אמא אחרי שלא הצליחה לצאת אפילו פעם אחת מהבית מאז הלידה. היא חששה כל כך להגיע. תינוק שלא מפסיק לבכות, מלא רגשות שמציפים אותה. היא פחדה להודות שקשה לה, מול המשפחה, מול החברות, כי כולם מסביב ניסו להראות לה רק כמה הכל חיובי והיא לא כל כך הצליחה לראות את זה. במפגש הראשון, כבר בהתחלה כשהתינוק בכה, נתתי כמה טיפים להרגעה. זה עבד כמו קסם ומיד היה לה משהו שהיא הצליחה בו. לעיסוי הוא התמסר וזה הפך להיות זמן איכות עבורה וגם עבורו. היא למדה להשתמש במנשא והצליחה להעביר את הימים בטוב. ועדיין נשארה עם חשש עצום להשאיר אותו עם מישהו אחר, אפילו עם בן זוגה והרגישה שהיא לא מסוגלת יותר לנשום.  הצעתי לה שתביא אותו אליי לבייביסיטר ושתצא להתאוורר. ההצעה השתלמה, הוא ישן והיה נינוח, היא הייתה רגועה ויותר מהכל, היא הרגישה שזה אפשרי.”

עצת זהב להורים?

“לכל משפחה ולכל תינוק יש את הצרכים שלהם והקצב הטבעי שלהם והמטרה היא למצוא את מקום המפגש בינהם. לזכור שהכל זמני וממש בעוד רגע אתם תדברו את אותה השפה ותבינו אחד את השני. אם יש קשיים כמו בכל תחום, מומלץ להתייעץ עם אשת מקצוע.”

מתי בחיים המשפחתיים שלך עיסוי התינוקות/ ילדים עזר לך? “לעיסוי אין גיל, מי מאיתנו לא יישמח לקבל עיסוי מפנק, בטח כשמשהו כואב או עמוס לנו. כשמאיה שלי נולדה, לפני 9 שנים, כבר הייתי ממש בתוך העולם הזה של סדנאות וליווי הורים. עומר, האמצעי שלי, אז היה בן 4, היה אחראי על העיסוי שלה. כל ערב לפני המקלחת, הוא היה אחראי לארגן את המרחב ולעשות לה עיסוי. אני מאמינה שמערכת היחסים בינהם כזו מיוחדת, גם בזכות אותם רגעים קסומים. העיסוי והמגע אצלנו בבית הוא חלק בלתי נפרד וזה בהחלט משתלם, כי אני זוכה לא מעט להזמנות ‘ספא’ מהילדים- זה הדבר הכי שווה ומתוק שקיים.”

בואי נדבר רגע על הפלא של המגע, מה יש בו שעוזר כל כך? “מגע זו שפה. אי אפשר להגיד למישהו משהו ולגעת בו בצורה אחרת. לעומת זאת, אני לא חייבת לדבר ואני יכולה להעניק למישהו מגע עם כל כך הרבה משמעות. מגע זו השפה המנצחת. השפה הזו, מרגיעה, מעצימה, נוכחת ונותנת גבולות. התינוק שלנו, שעד לפני דקה וחצי היה בתוך הרחם במקום הכי מוגן ובטוח, נמצא כעת בעולם חשוף ומלא גירויים. המגע כל כך מרגיע אותו ומכנס אותו בחזרה. נותן לו תחושה של מוגנות ואהבה.”

הנבחרת של ביוגאיה– אנחנו יודעים את הקושי והתסכול שהורים חווים כאשר לתינוק שלהם יש קוליק, גזים והפרעות שונות בעיכול. על מנת להקל על ההורים גייסנו מומחיות מהשורה הראשונה בארץ לתת להורים מעטפת התמודדות לצלוח את התקופה הזו ולהשיב את השלווה, השמחה ורגעי הקסם הביתה. מוזמנים לקישור לקרוא עוד על הנבחרת של ביוגאיה, לשמוע טיפים ממיטב המומחים ואולי תקבלו מתנות סופר מפנקות. קישור לעמוד הנבחרת והפעילות