תוכן עניינים

שתפו ברשתות החברתיות!

כי אין שני תינוקות זהים

שיחה עם נילי מולד פורטיס מלווה משפחות והורים בשנה הראשונה אחרי הלידה יועצת בנבחרת הקוליק של ביוגאיה על המיוחד שבכל לידה. כי כל תינוק הוא אחר.

מה הביא אותך לעסוק בתחום? בהכשרתי אני דולה לאחר לידה (פוסט פארטום) , מדריכת תנועה והתפתחות כבר 12 שנים, מנחת מעגלי אמהות ומדריכת עיסוי תינוקות. בנוסף אני דולה ללידה קיסרית ומכינה ומלווה יולדות וזוגות ללידה קיסרית טובה. התחלתי ללמוד תנועה והתפתחות בגיל 26 לאחר שנחשפתי לתחום ופשוט התאהבתי. חיכיתי מאוד להפוך לאמא בעצמי כדי ליישם הכל על התינוק שלי. כשהפכתי לאמא, אחרי הפלה אחת בדרך, ולא מעט חודשים של ציפייה, לידה קשה וטראומתית – גיליתי שהאימהות היא לא מה שחשבתי. גיליתי שאני בודדה, מאושרת בחלק מהזמן ובחלק האחר עייפה מאוד ובעיקר לא מבינה איך לא אמרו לי שהאימהות היא לא כולה ורודה וכיפית עם תינוק קטן. כאמא צעירה רציתי לדבר על המעבר לאימהות, על הלידה שעברתי, על הזהות האמהית שנוספה לי, על האינטנסיביות – ולא מצאתי מרחב לפרוק ולשתף בו את התחושות האלו שהייתי בטוחה שאני היחידה שחווה ומרגישה. ואז החלטתי שלא יכול להיות שרק אני מרגישה ככה , ושבסדנאות של התפתחות ועיסוי תינוקות מדברים רק על התינוק ולא עליי – האמא. הלכתי ללמוד הנחיית מעגלי אמהות ודולה לאחר לידה מתוך כוונה שיהיו מרחבים שבהן ניתן לשתף, לפרוק, להעלות למודעות את אתגרי ההורות והאימהות ויהיה מקום בטוח לדבר עליהם. היום יש לי מרחב לאמהות ותינוקות שמשלב בו פעילות עם התינוקות ( התפתחות או עיסוי), מעגלי אמהות וארוחת בוקר מפנקת. כל זה מתוך כוונה ורצון להכיל את האימהות ולהחזיק איתן את ההתמודדות עם האימהות.

מה טיפ הזהב שלך להורים חדשים? “כשאנחנו הופכים להורים אנחנו לא באמת יודעים למה לצפות. אומרים לנו שנהיה עייפים ושהתינוק יבכה, שצריך להלביש שכבה אחת יותר ולעשות אמבטיה כל יום. אבל אז אתם חוזרים מבית היולדות ואתם פתאום לבד, רק אתם עם תינוק קטן. אין פה צי של אחיות שיעזור לחבר לשד, שינחה איך להחליף חיתול, שיראה איך לעשות אמבטיה נעימה ( איך אני יודעת שהטמפרטורה טובה לתינוק?) ואיך אני מבינה למה הוא בוכה? למה הוא מתעורר איך שמניחים אותו בעריסה וכמה שכבות לשים בלילה? כל כך הרבה שאלות! אז הטיפ הראשון שלי הוא פשוט לנשום קודם כל! לשתות כוס מים ולחשוב על דבר דבר- בייביסטפס. ואחרי שעשיתם את זה – לדאוג שיהיה איתכם מישהו מנוסה ביום שאתם חוזרים הביתה. להרגיע, לעזור, להיות אוזן קשבת וכתף להניח עליה את הראש. לפעמים נוח עם אמא או אחות ולפעמים לא מתאפשר או שפחות מתאים… בדיוק בשביל זה יש דולה אחרי לידה. ליום שאחרי! ללוות אתכם בבדיוק בכל הפעמים הראשונות ולתת לכם ביטחון בטיפול בתינוק, להקשיב לתחושות שלכם, לחששות ולשאלות. אחד הדברים שהכי קשים לדעתי הוא לחזור הביתה דווקא כשההורמונים של היולדת משתוללים והבכי מתפרץ מכל מילה. דווקא אז אנחנו צריכות תמיכה . אז תעטפו את עצמיכם במי שאתם מרגישים נוח , תחמלו, ותנשמו. לבקש עזרה זו חוזקה!”

מה הטיפ שלך לקוליק? “לפני שנדבר על קוליק, בואו נתחיל מהבנה של למה יש לתינוק שלנו כאבי בטן וגזים בשלושת החודשים הראשונים לחייו. כשהתינוק נולד מערכת העיכול שלו עדיין לא בשלה עד הסוף, וזו הסיבה שבשלושת החודשים הראשונים התינוקות סובלים יותר מגזים, כאבי בטן וקשיי עיכול. אז איך נזהה התקף גזים? לפעמים התינוק לא רגוע ואנחנו לא בטוחים מה מפריע לו. אם מדובר בגזים נזהה שהתינוק מרבה בתנועות ידיים ורגליים, מכווץ ומותח את הרגלים לכיון הבטן, הפנים אדומות ונשמע קולות עמוקים לכיון הבטן כמו “אההה” .

כמה תנוחות מומלצות להחזקת התינוק/ת בזמן התקף :

1.       נחזיק את התינוק בערסול קדמי – הגב של התינוק צמוד לבטן ולחזה שלנו. ראשו שעון עלינו ומבטו קדימה. הרגליים נמצאות במצב כריעה והגב מעוגל מעט . תנוחה שמאוד מרגיעה תינוקות בזמן התקף גזים ובכלל.

2.       נמר על עץ – ראש התינוק נמצא על האמה שלנו באזור המרפק כשהוא על הבטן ( ראשו כלפי מטה). נוכל להחזיק גם את הרגליים לכיון הבטן בעדינות ( דומה לצורת רגלי צפרדע).

בשתי התנוחות ננוע בעצמינו דרך הברכיים שלנו. לצדדים, מעלה ומטה.

 לא נניע את התינוק אלא הוא יחווה את התנועה מהתנועה שלנו.

יש סיפור מיוחד שמלווה אותך מהקליניקה?

“כדולה אחרי לידה אני מגיעה אליכם הביתה, לפעמים ההורים מקבלים פגישה אישית במתנה ולפעמים ההורים יוצרים קשר איתי ומזמינים פגישה או סידרת פגישות מתנה. את הזוג שעליו אספר, פגשתי אחרי שהם קיבלו מחברות של האמא, 2 פגישות מתנה איתי. בפעם הראשונה שהגעתי אליהם הם היו כשבועיים אחרי לידה ראשונה.  פגשתי זוג מאוד עייף, עם הרבה רצון להבין יותר את התינוק שלהם ולתת לו את המענה המדויק ביותר. התחלנו בעיבוד לידה ראשוני, שמעתי את סיפור הלידה ונתנו מקום לרגשות של שני בני הזוג שעלו נוכח חווית הלידה. לאחר שנרמלנו את התחושות שהם חווים בתחילת ההורות שלהם עברנו להדרכה על התינוק הקטן. תחילה דברנו על האכלה איטית מבקבוק שמאוד עוזרת למערכת העיכול של התינוקת שעדיין לא בשלה לחלוטין ומסייעת בהקלה על גזים מהם הקטנטן סבל. הראתי לזוג דרכי החזקה שיכולות להקל במגוון מצבים ואיך להרגיע את התינוק במהלך היום בזמן התקפי הגזים. הדגמתי להם עיסוי לתינוק למניעה והקלה על גזים. דברנו על סימני עייפות וכיצד אנו יכולים ליזום שינה ולסייע לתינוק לישון לפי הצורך שלו ובעיקר לזהות את סימני הרעב לעומת סימני העייפות , כיצד להבחין בין בכי של עייפות לבכי של רעב לבכי של כאב בטן, גזים, גרעפס או עצירות. הפגישה כללה גם הדרכה בנושא בטיחות בסביבת התינוק  מבחינת אמבטיה, שינה, התפתחות ועוד. בדקתי יחד איתם האם יש להם סביבה תומכת ועזרה. במהלך הזמן אחרי הפגישה היינו בקשר טלפוני ואכן הם ידעו יותר להבין מתי התינוק עייף,רעב, איך להקל על התקפי הגזים שמאפיינים מאוד את שלושת החודשים הראשונים ועל ההתמודדות היומיומית שלהם כנהורים טריים.

התהליך שלנו המשיך והפגישה השניה שלנו היתה כעבור 3 חודשים. הגעתי אליהם וראיתי על האם שהיא לא במיטבה. הפגישה הזו סבבה יותר סביב האם, בקשת עזרה ויצירת קשרים חדשים עם אימהות. חיברתי אותה לקהילת אמהות בסביבתה, עודדתי אותה לצאת עם התינוק ועבדנו בעיקר על פעולות פרקטיות שמנעו ממנה לצאת במהלך היום עם התינוק ( וכך נוצר מצב בו היא רובה היום לבדה בבית עם התינוק והדבר השפיע מאוד על מצבה הרגשי). הפעם התמקדנו בנרמול התחושות, בנרמול הזהות האימהית שהשתלטה ומציאת פתרונות שמתאימים עבורה כדי לשלב גם את מי שהיא ולא רק “אמא”.  בחלק הנוסף בפגישה, התמקדנו בסדר יום מבחינת זמני עירות, שינה, פעילות לזמני עירות. התמקדמו בפעילות התפתחותית שנכונה עבור התינוק בגיל 3 חודשים – אילו גירויים עליו לקבל בשלב הזה, כיצד להפוך אותו וללמד אותו התהפכויות. אילו משחקים נכונים לזמן העירות כדי להביאו לשינה טובה ונינוחה לאחר ששהה וקיבל את הגירויים המתאימים בזמן העירות. כמה ימים לאחר הפגישה, קיבלתי סמס מהאמא ובו היא כתבה לי תודה על המתנה הטובה ביותר שקיבלה ללידה, כמה משמעותיות היו עבורה הפגישות ושהיא כבר החלה לצאת עם התינוק במהלך היום והצליחה ליישם חלק ממה שדיברנו על סדר היום, מציאת זמן לעצמה ושילוב הזהות שלה כאמא ולא רק אמא. “

הנבחרת של ביוגאיה– אנחנו יודעים את הקושי והתסכול שהורים חווים כאשר לתינוק שלהם יש קוליק, גזים והפרעות שונות בעיכול. על מנת להקל על ההורים גייסנו מומחיות מהשורה הראשונה בארץ לתת להורים מעטפת התמודדות לצלוח את התקופה הזו ולהשיב את השלווה, השמחה ורגעי הקסם הביתה. מוזמנים לקישור לקרוא עוד על הנבחרת של ביוגאיה, לשמוע טיפים ממיטב המומחים ואולי תקבלו מתנות סופר מפנקות. קישור לעמוד הנבחרת והפעילות